Kindermishandeling
Bij kindermishandeling wordt er over het algemeen gedacht aan fysiek geweld of seksueel misbruik. Maar ook geestelijke mishandeling, fysieke verwaarlozing, geestelijke verwaarlozing en getuige zijn van huiselijk geweld zijn vormen van kindermishandeling. Er is vaak sprake van meerdere vormen tegelijk. Wat vergeten wordt is dat mishandeling niet altijd opzettelijk gebeurt. Soms zijn mensen zich niet bewust van de schadelijke gevolgen van hun gedrag, omdat zij zelf nooit goed voorbeeldgedrag hebben gehad. Daarom is het te allen tijde belangrijk om alert te zijn op de omgeving op ons heen. Want vergeet niet: ‘’Het houdt niet op, niet vanzelf.’’
De keiharde waarheid
Omdat kindermishandeling, net zoals vele andere vormen van huiselijk geweld, in veel gevallen achter gesloten deuren plaatsvindt, wordt het vaak niet herkend. Helaas liegen de cijfers er niet om. Op basis van nationale en internationale onderzoeken blijkt dat er in Nederland ieder jaar 350.000 kinderen worden mishandeld. Dat zijn 2 à 3 kinderen per klas. Grote kans dus dat ook jouw kind er, bewust of onbewust, mee te maken krijgt. Maar dit is nog niet alles… De doodoorzaak ten gevolge van kindermishandeling ligt tussen de 50 en 70 kinderen per jaar. Hoe afschuwelijk dit ook klinkt, het is helaas de keiharde waarheid. Maar hoe gaan we hier mee om?
Hoe herken je kindermishandeling?
Er zijn tientallen signalen die kunnen duiden op kindermishandeling, zowel qua lichamelijk welzijn als het gedrag van het kind. Let op: deze kunnen duiden op kindermishandeling! Dit betekent niet dat er bij zo’n signaal automatisch sprake is van kindermishandeling. Hieronder een greep uit de vele, helaas veel voorkomende, signalen die kunnen duiden op kindermishandeling, evenals andere vormen van huiselijk geweld.
* blauwe plekken, botbreuken, brand-, snij-, krab- en bijtwonden
* regelmatig hoofdpijn, buikpijn of flauwvallen
* vaak ziek (ziektes herstellen slecht)
* achterblijvende motoriek
* passief en lusteloos gedrag, weinig interesse in spel
* negatief zelfbeeld, weinig zelfvertrouwen, faalangst
* agressief, vernielzucht
* in zichzelf gekeerd, leeft in een fantasiewereld
* apatisch, toont geen gevoelens of pijn
* erg nerveus
Wat doe je er aan?
Zoals je hierboven hebt gelezen, zijn er tientallen signalen die op kindermishandeling kunnen wijzen. Vermoed je huiselijk geweld zoals kindermishandeling? Schroom dan niet om hulp te vragen. Neem je vermoeden serieus en bespreek je gevoel met anderen. Zoek niet naar kant en klare oplossingen, want die zijn er eigenlijk nooit. Een laatste advies: wat je ook doet, doe het vanuit zorg en niet vanuit oordeel.