Na de geboorte vormen baby’s al snel een model van zichzelf, hun belangrijkste verzorgers en de relatie tussen hen. ‘Weten’ doen baby’s in de zin van het herkennen van en reageren op bekende, terugkomende zaken. ‘Denken’ doen ze in de zin van naar deze zaken toe te bewegen bijvoorbeeld met de mond, de hand en het oog. Zo stoppen baby’s vrijwel alles wat ze krijgen in de mond, dit is voor hen de beste manier om iets te ‘snappen’.
‘Asociale’ fase
Van 0-6 weken bevinden baby’s zich in de zogenaamde ‘asociale’ fase. Ze hebben op dit moment nog geen voorkeuren voor bepaalde stimuli of personen en zijn alleen op zoek naar voeding en geborgenheid.
Een duidelijke voorkeur
Vanaf 6 weken tot ongeveer 6-7 maanden krijgen baby’s een voorkeur voor bepaalde mensen, maar maken ze nog weinig onderscheid in bekende en onbekende personen. Ondanks dat ze hun grootste glimlach bewaren voor de belangrijkste opvoeders, vinden ze alle aandacht die ze krijgen prima.
De vertrouwde omgeving
Rond de 7-8 maanden verandert er iets drastisch in de sociaal-emotionele ontwikkeling van baby’s. Ze beginnen te protesteren als ze worden weggehaald bij hun belangrijkste verzorger. Ze proberen altijd zo dicht mogelijk bij hun verzorger te blijven en tonen duidelijke affectie als diegene weer bij ze terug komt. Daarbij zijn ze op hun hoede voor vreemden.
Papa, mama, broertje, zusje, opa, oma en de oppas
Vanaf 18 maanden hechten de meeste kinderen zich aan meer dan één persoon. Er is meestal geen hiërarchie in de voorkeur voor deze personen. Vaak ligt het aan de situatie naar wie de voorkeur van de baby uitgaat.
Meer weten over de (sociaal-emotionele) ontwikkeling van kinderen? De deskundige en energieke professionals van Talenti a Casa bieden ondersteuning voor ouders, opvoeders en leerkrachten op het gebied van ontwikkeling, opvoeding en
Neem vrijblijvend contact met ons op via de website of bel met 077 - 354 23 45 voor meer informatie of om een gratis intakegesprek in te plannen.