Een nare ervaring met een dier, dit kan bijvoorbeeld het felle geblaf van een hond zijn of een wesp die het kind heeft gestoken. Maar ook gedrag dat kinderen zien in hun directe omgeving of via de media kunnen oorzaken zijn voor het tot stand komen van een bepaalde angst. Denk aan een moeder die bovenop de tafel springt wanneer ze een muis ziet of films met ‘enge’ dieren (denk aan slangen, spinnen) die via de media worden aangekondigd.
Blaffende honden bijten niet
Wanneer een kind door eigen ervaringen een angst voor dieren heeft ontwikkeld, is het niet verstandig om hem te dwingen deze angst van zich af te zetten. Neem het kind te allen tijde serieus, het kind wilt namelijk beschermd worden. Help je kind aan de hand van kleine stapjes. Lees samen boekjes over het dier en ga daarna samen eens het dier eens in het ‘echt’ bekijken. Laat het kind zien dat het niet eng hoeft te zijn. Laat bijvoorbeeld het kind jou observeren terwijl jij het dier aait en het gedrag van het dier uitlegt.
‘’Aahhh een muis!!’’
Ben je zelf als de dood voor muizen? Grote kans dat jouw kind dit ook wordt... Wanneer een kind ziet dat zijn moeder bij het zien van een muis van schrik bovenop de tafel springt, zal hij deze schrikreactie als associatie bij muizen plaatsen. Dit omdat kinderen op jonge leeftijd nog nauwelijks een referentiekader omtrent (bepaalde) dieren hebben opgebouwd. Wellicht slim dus om eerst na te gaan of je zelf iets aan je eigen angsten kunt doen.
De macht van de media
Op jonge leeftijd je kinderen blootstellen aan ‘enge’ films en verhalen is niet verstandig. De media is namelijk een heel krachtig medium waardoor wij en dus ook kinderen ‘leren’ wat gevaarlijk en eng is. Is je kind bang? Dan is het vooral belangrijk om de situatie niet te vermijden. Wellicht dat de media jullie in deze situatie wel positief kan helpen om te ‘wennen’ aan datgene waar het kind angst voor heeft.
Meer weten over angsten bij kinderen, zoals angst voor dieren? De deskundige en energieke professionals van Talenti a Casa bieden ondersteuning voor ouders, opvoeders en leerkrachten op het gebied van ontwikkeling, opvoeding en onderwijs.
Neem vrijblijvend contact met ons op via de website of bel met 077 - 354 23 45 voor meer informatie of om een gratis intakegesprek in te plannen.